Tilblivelse og besetning Inspirasjon Mange gjester Jazzkafé på Anitra/Kafé Henrik Jazzfestival

Tilblivelse og besetning


Victoria Jazzband oppstod ikke i et vakuum. Skien har siden 1970-tallet hatt tilnavnet «jazzbyen». Da jazzmusikeren Guttorm Guttormsen flyttet til byen i 1971 utløste det en interesse både for å høre jazz, og – blant musikanter med ulik bakgrunn – for å spille jazz selv. Folk gikk mann av huse for å høre kjente norske og utenlandske jazzmusikere på jazzklubben La Boheme, og storbandet til Guttormsen ble et springbrett for mange av de dyktige jazzmusikerne som senere har vært med på å dominere den moderne jazzen i Norge.

Parallelt med samtidsjazzmiljøet rundt La Boheme, vokste det fram en yrende interesse for det noen kaller klassisk jazz – mer kjent som trad-jazz eller dixieland-jazz – i ulike varianter. Flere grupperinger hadde samlet seg og dannet band – i Siljan var allerede Siljazz i gang, og i Skien hadde Bratsberg Amts Jazzorkester funnet tonen. Samtidig samlet en gjeng fra Telefylket Musikkorps seg i 1983 for å spille dixieland-musikk. Dette skulle bli Victoria Jazzbands «førskole».

Noen musikanter kom, og noen gikk. Men da gitarist og banjoist Ragnar Sør Olsen, trombonist Jørn Johannessen, bassist Tord Samdal, trommeslager Magne Seime og klarinettist Kai Tangen Pedersen utgjorde kjernen i bandet, hadde Victoria Jazzband stort sett sin faste besetning, og bandet var etablert. I 1984 sluttet Kalle Seip seg til «veteranene», og det meste av besetningen var på plass. Fortsatt ble ulike pianister «prøvd ut», inntil Øyvind Lauritzen, oboist i Marinemusikken, viste seg å bli et viktig og høyt aktet medlem av gruppa.

Bandet i 1986. Stående fra venstre: Ragnar, Kalle, Øystein, Kai.
Sittende: Jørn og Tord

Seime takket etter en periode for seg. Det førte til at bandet lenge lånte trommeslagere fra andre grupper, som Arvid Bastiansen, Øystein Nilssen og Herman Samuelsen. I 1987 dukket et 17-årig bluestrommeslager opp og ville spille med Victoria Jazzband. Han skjønte raskt forskjellen på trad-jazz og blues, og Truls Ingebretsen har siden vært bandets rytmekonge.

Ca. 1987 utenfor Ibsenhuset i Skien
Fra v.: Leif, Guttorm, Tord, Truls, Ragnar, Kalle, Jørn.

Da klarinettist Pedersen takket for seg, gikk bandet igjen inn i en periode med lån av musikanter fra ulike sammenhenger. Ved flere anledninger var vi så heldige å få bruke jazzmusikerne Guttorm Guttormsen på klarinett og Leif Winter på barytonsax. De tilførte både kvalitet og lekenhet til bandet. De ble etter hvert å regne som faste medlemmer, og satte sitt tydelige preg på Victoria Jazzband.

I all hovedsak var Ragnar, Jørn, Tord, Truls, Guttorm, Leif, Øyvind og Kalle Victoria Jazzband sin faste besetning, med unntak av at Karl Ivar Birkeland overtok plassen på trompet i en to-årsperiode fra 1990 til 1992. Utover 1990-tallet ble arbeidsmengden for småbarnsfar Tord i en periode så stor at han valgte å overlate bassen til Nils Henrik Mostraum.

Det var ikke bare småbarn som førte til at Victoria Jazzband utover 1990-tallet fikk konkurrerende utfordringer. Både Jørn og Ragnar ble etter hvert faste medlemmer i Sandefjords-bandet Røshnes, et svært aktivt og aktet tradjazz-band. Jørn ble også mye brukt som vikar i flere av tradjazz-bandene i Norge, mens Ragnar samtidig bygde opp en egen karriere som låtskriver og visesanger. Da 1996 ebbet ut, ebbet også aktivitetsnivået til Victoria Jazzband ut, uten at det formelt sett ble lagt ned.

Etter et kvart århundres stillhet ble behovet stort for å gjenopplive aktiviteten. Tilfeldige møter mellom victorianere, med antydninger om et savn etter den gode Victoria-følelsen, førte til et initiativ fra Tord om å møtes igjen. Bandet ble jo aldri lagt ned, trengte bare en pause. Fra januar 2023 lar Victoria igjen høre fra seg med den opprinnelige grunnbesetningen, Ragnar, Jørn, Tord, Guttorm, Truls og Kalle.

Når dette skrives, savnes barytonsaxen til Leif Winter og pianotonene til Øyvind Lauritzen.

Victoria Jazzband i 2023.

Fra v.: Jørn, Tord, Kalle, Truls, Ragnar, Guttorm