Tilblivelse og besetning Inspirasjon Mange gjester Jazzkafé på Anitra/Kafé Henrik Jazzfestival
Inspirasjon
Ingen i Victoria Jazzband er ur-jazzere. Vi er alle født og oppvokst her i landet, uten røtter i afro-amerikanske omgivelser. Likevel har jazz for mange av oss vært musikkformen som på mange måter har formet oss i oppveksten, om ikke nødvendigvis som utøvende.
En av oss – Guttorm – har riktignok en historie som utøvende jazzmusiker tilbake fra han var ganske så ung. Stumpen ble guttungen kalt da han trakterte klarinetten i jazzbandet til onkelen sin i Mo i Rana. Hans videre historie i musikkens verden er godt kjent.
Noe ulik tilnærming til musikkformen fra oppveksten har nok vi seks i Victoria, men da bandet var i sin spede begynnelse, var det viktig å lete seg fram til noen vi ønsket å lære av. Sentralt i den sammenheng var kontakten Ragnar fikk med Børre Frydenlund i Christiania Jazzband. Han trakterte både banjo, gitar og trompet, og besøkte oss med jevne mellomrom i Skien for å gi oss tips og veiledning. Han forærte oss en kassett med musikk av Muggsy Spanier, som Børre mente kunne være nyttig å lytte til. Børre ble bandets mentor da de første usikre tonene utgjorde vårt bidrag til jazzen.
Vi lyttet til mange kjente utøvere av klassisk jazz, fra norske Stokstad/Jensen og Norske Rytmekonger, til Christiania Jazzband og Big Chief Jazzband. Kassettspilleren ble en viktig medhjelper i «jazz-studiet».
Selvsagt ble de originale ur-jazzmusikerne fra 20- og 30-tallet forbilder. Vi lyttet til Louis Armstrong og hans Hot Five og Hot Seven, vi lot oss inspirere av trombonister som Jack Teagarden, trommeslagere som Gene Krupa, klarinettister som Edmond Hall, slap-bassister som Steve Brown og banjoister som Johnny St. Cyr.
Vi hørte på, og hører fortsatt på, mange dyktige jazzmusikere og ulike bands tolkinger av kjente og ukjente jazzlåter. Blant de mange står kan hende gitaristen Eddie Condon´s band fram som vår største inspirator. Bandets lekenhet og glede i det de på mesterlig vis skaper, framstår som et ideal.